Recepcja +48 882 794 249











pumpkin-green-1401364-1599x1128

Dynia- warzywo sezonowe

Dzisiaj dla Was nasza specjalista- Ewa Tomczyk- dietetyk, psychodietetyk


 

Dynia jest warzywem o niskiej kaloryczności (100 gram dyni to tylko 28 kcal). Zawiera działający antyoksydacyjnie beta-karoten, który odgrywa ważną rolę w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami mogącymi powodować nowotwory. Wysoka ilość przeciwutleniaczy w postaci witamin A, C i E oraz cynku wpływa korzystnie na stan skóry. Zawarty w niej potas pomaga przywrócić równowagę elektrolitową organizmu po treningu oraz wspomaga regenerację mięśni.

Nasiona dyni są bogate w fitosterole, które zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu we krwi. 100g pestek dyni pokrywa nasze całodzienne zapotrzebowanie na żelazo oraz w 70% zapotrzebowanie na cynk. Aminokwas tryptofan, w który dynia jest szczególnie bogata, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu mózgu, ponieważ z niego syntetyzowana jest serotonina. Serotonina reguluje potrzeby seksualne, zachowania impulsywne i apetyt.

Dynia jest lekkostrawna, dlatego nadaje się idealnie dla małych dzieci oraz osób z wrażliwym żołądkiem. Najpyszniej włączyć ją do jadłospisu w postaci zupy.

large-pumpkin-1387927-1600x1200

Zupa z pieczonej dyni

– średniej wielkości dynia
– około 1,5l bulionu warzywnego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 3 ząbki czosnku
– kurkuma
– sól
– gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:
Dynię przeciąć na pół, usunąć pestki i miąższ. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Kawałki posmarować olejem, doprawić kurkumą i solą. Piec w temperaturze 190 st. C. około godziny. Na około 20 minut przed końcem pieczenia do piekarnika włożyć ząbki czosnku zawinięte w kawałki folii aluminiowej.
Upieczoną i wystudzoną dynię obrać ze skórki, przełożyć do garnka i zalać gorącym bulionem.
Dodać do zupy czosnek obrany z łupinek. Doprawić gałką muszkatołową i gotować około 5 minut. Zupę zmiksować.

Ewa Tomczyk- dietetyk, psychodietetyk

Tags: , , ,

admin

0Komentarze

12 paź, 2017

Dietetyka,  Porady,  Przepisy

Komentarze